flowers
Colegiul Tehnic de Transporturi Brasov
Idocs Guide to HTML Îti oferim… o scoala… pentru mileniul III, o scoala pentru tine! Idocs Guide to HTML
 
   

Istoric

Colegiul Tehnic de Transporturi Brasov a luat nastere în luna septembrie 2009 prin unirea a doua institutii de învatamânt de traditie în tabloul educational brasovean: COLEGIUL TEHNIC FEROVIAR BRASOV si GRUP SCOLAR INDUSTRIAL AUTO BRASOV. Se poate observa ca s-a creat o institutie care sa raspunda nevoilor de calificare în toate domeniile de transport, având în vedere necesarul de servicii în domeniu si existenta unei infrastructuri bine dezvoltate si pastrate si a unei traditii puternice de multe decenii.

COLEGIUL TEHNIC FEROVIAR BRASOV functioneaza din anul 1920 sub denumirea Scoala de ucenici de pe lânga atelierele Principale CFR Brasov.

În ceea ce priveste scoala feroviara brasoveana, putem preciza ca în anul 1921, la un an de la înfiintarea Regionalei C.F. Brasov, se înfiinta prima scoala de ucenici de pe lânga Depoul C.F.R.Brasov, la initiativa directorului de atunci al Regionalei, ing. Dumitru Frâncu.

Prima scoala de ucenici realizata ca urmare a cererii tot mai mari de meseriasi la calea ferata, a avut un destin obisnuit, deloc spectaculos. Primul an scolar si-a început cursurile în 1921, având doar o clasa cu un numar de 28 de elevi. In acel an directorul “scoalei” era Ing. Dr L. Athanasiu, iar corpul didactic cu functia de baza la aceasta scoala era format din  7 profesori, un secretar si un instructor muncitor.

Începutul scolii de ucenici a fost modest în ceea ce priveste dotarea materiala. S-a desfasurat însa o intensa activitate de procurare si dotare a scolii cu material didactic intuitiv, laboratoare etc.  În acest sens, un real si consistent sprijin l-a constituit Regionala CFBrasov, direct interesata de buna pregatire a elevilor si Ministerul Transporturilor.

Treptat, liceul se profileaza pe numeroase clase, numarul catedrelor crescând sensibil. Dupa o îndelungata activitate a scolii profesionale, în anul 1972  s-au deschis portile primei scoli feroviare brasovene de un grad superior: Liceul mecanic nr. 4 si, ulterior Liceul industrial nr.3. Numarul elevilor a crescut, a fost construit un nou corp de cladire.

În anul 1973 liceul îsi schimba denumirea în « Grup Scolar Industrial de Transporturi C.F. »

In anul  1993, s-au realizat, alaturi de liceul industrial, clase de matematica-fizica. În anul 1995 scoala este desemnata scoala-pilot pentru familia ocupationala “Transporturi”, în cadrul Programului European Phare-VET RO 9405, iar în anul 2006 devine “Colegiul Tehnic Feroviar”

Educatia secolului al XX-lea si al XXI-lea a început sa se desfasoare într-un cadru international, nu national ca pâna acum. Scoala a raspuns acestui deziderat realizând relatii de parteneriat cu :

-organizatia ECHANGES, SOLIDARITE, TERRITOIRES , Paris- Franta (1995)

-liceul BERUFSBILDUNGSZENTRUM, Dormagen- Germania (1997)

-liceele JULES RENARD, JEAN ROSTAND, Nevers- Franta (1997)

-elevii Grupului Scolar Industrial de Transporturi Cai Ferate Brasov, reperezentând Brasovul si România au participat la seminarul international JEUNESSE POUR L ‘EUROPE, Bazois, Franta, 1997.

-elevii Colegiului Comercial si pentru Informatica din Neuss – parteneriat cu genericul „Împreuna pentru o Europa puternica” in anul 2008, parteneriat care continua si in anul 2009-2010.

In cadrul Programului Leonardo da Vinci, scoala a organizat:

- în anul 1998 un proiect de plasament pentru 15 elevi în Franta, la Toulon cu tema : Stagiu de pregatire profesionala în domeniul mecanic si electrotehnic al elevilor, în vederea eurocalificarii acestora;

- în anul 1998 un proiect de schimb pentru 14 profesori în Grecia, la Thessaloniki cu tema : Analiza comparata a planurilor de învatamânt si curriculum;

- în anul 1999 un grup de 8 elevi ai scolii, insotiti de profesori, au participat la un proiect de plasament în Portugalia, tema fiind :Utilizarea Multimedia si Internet de catre elevi;

- în anul 2001 a avut loc proiectul de plasament pentru elevi in Italia cu tema : O sansa în plus.

Înfiintat în anul 1961, GRUP SCOLAR INDUSTRIAL AUTO BRASOV a fost, multa vreme, singura care pregatea elevii în meserii din domeniul transporturi auto prin liceu, cursuri de zi si seral, scoala profesionala, scoala de maistri, scoala de ucenici, scoala postliceala, cursuri de calificare de scurta durata desfasurate prin programe de reconversie profesionala : mecanic auto, tinichigiu vopsitor auto, electrician auto, electromecanic auto, tehnician electrotehnist, tehnician în transporturi, tehnician transporturi interne si internationale.

Scoala devine pe rând “Scoala profesionala” (1961 – 1964); “Grup Scolar Auto” (1964 – 1970); “Scoala profesionala” (1970 – 1974); “Liceul Industrial nr. 4” (1974 – 1990); “Grup Scolar Industrial Auto” (1990 – 2009).

Programe  nationale si internationale derulate în unitatea scolara :

Internationale

- „FESTA INTERNATIONALE DELLA SCUOLA”, SAN NICANDRO GARGANICO- ITALIA (2006)

- „PROIECTUL OECD – PISA”, Program international OECD pentru Evaluarea elevilor în cadrul Centrului National pentru Curriculum si evaluare în învatamântul Preuniversitar ( demarat în anul 2008)

Nationale

- „Alcoolul nu te face mare”în colaborare cu MECT si Inspectoratul General al Politiei

- „ Promovarea unui comportament fara risc în rândul populatiei în ceea ce priveste tinerii cu vârste între 15-24 ani” coordonat de Centrul Educatia 2000, Bucuresti

Locale

-„ Informarea elevilor privind legislatia penala în vigoare”, în colaborare cu Serviciul de probatiune de pe lânga Tribunalul Brasov

- „ Reducerea abandonului scolar si prevenirea delicventei juvenile” si „ Educarea si protectia minorilor în vederea cresterii sigurantei acestora, a imprimarii unui comportament civilizat si respectului fata de lege”, în colaborare cu Politia de Proximitate Brasov.

- „ Prevenirea si combaterea violentei în scoli” si „ Sa ne aparam sanatatea” în colaborare cu Inspectoratul de Politie al Judetului Brasov si Asociatia „ Diaconia” Ajutor International

-„ Alcoolul la volan ucide”, în colaborare cu Agentia Nationala Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Brasov si Politia Rutiera Brasov

- „ Sa pornim la drum în siguranta”, în colaborare cu Agentia Nationala Antidrog- Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Brasov si Serviciul Politiei Rutiere- Biroul Sigurantei Circulatiei Urban (martie – septembrie 2008)

- „ Am dreptul sa fiu informat”, în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Brasov

Proiecte trimise la ANPCDEFP

- „ Pregatirea profesionala în vederea obtinerii unei calificari la standarde europene”, în cadrul Programului Leonardo da Vinci ( 2009- în curs de aprobare)

- „ SHARE YOURE –WORLD”, proiect de parteneriat scolar în cadrul programului Comenius ( 2009- în curs de aprobare)

- „ Dezvoltam abilitati,cream oportunitati – Practica pentru elevi în domeniul auto – parteneriat cu PEUGEOT România „ Trust Motors”

In anul 2009-2010, in urma fuziunii Colegiului Tehnic Feroviar cu Grupul Scolar Industrial Auto Brasov scoala se va numi Colegiul Tehnic de Transporturi Brasov.